fbpx
Blog,  Psihoterapevtske vsebine

Narcisoidna osebnostna motnja (NOM)

Ste se ujeli v odnos z osebo, v katerem ste vi vedno vsega krivi, ona pa ne prenese niti krivde niti kritike? Ima ta oseba vedno prav? Potrebuje konstantno pozornost, pohvale in vaše občudovanje, vam pa tega nikoli ne vrne? Vas poskuša imeti pod kontrolo, hkrati pa igra vlogo žrtve? Je nagnjena k obsojanju? Izkorišča druge? Je zavistna ali pa trdi da so drugi zavistni njej? Ne prizna svojih pristnih čustev ali jih sploh ne čuti? Je karizmatična, priljubljena oseba, navzven daje sliko dobrosrčne in dobronamerne osebe, ki ima urejeno življenje in družino? Ji je pomembno kaj si mislijo drugi? Ne zanima je kaj se lahko nauči od drugih, ker je sama že dovolj doživela? Se poveže z drugimi osebami, ko ji to ustreza in služijo njenemu cilju?

V kolikor ste na več kot polovico vprašanj odgovorili pritrdilno, obstaja velika verjetnost da imate opravka z osebo, ki ima znake narcisistične osebnostne motnje, kar pa ne pomeni da to motnjo ima, niti nismo pristojni da kogarkoli označujemo in obsojamo.

 

Zakaj je pomembno da takšen odnos prepoznamo?

1. Da nehamo verjeti v lažna prepričanja, da je z nami nekaj narobe in da smo za vse krivi mi.

2. Da pozdravimo tisti nezdravi del nas, ki je odvisen od takšnega odnosa.

3. Da se lahko zaščitimo in poiščemo ustrezno pomoč, da se takšnega odnosa osvobodimo.

 

NOM se pri osebi razvije zaradi travm, ki jih je doživela otroštvu (pomanjkanje ljubezni, bližine, varnosti -naše najbolj temeljne potrebe). Značilna je slaba samopodoba, ki jo dobro prikrije z maskami, popolne, karizmatične, dobronamerne osebe, ki jo pokaže okolici. Naredi vse da si zgodbo prikroji tako,  da se opere krivde, ki bi lahko skalila njeno podobo. Nauči se da dobi kar želi preko igre, manipulacije, vloge žrtve, pomanjševanjem drugih… Neuspeh in težave druge osebe, so uspeh zanjo. Navezuje le stike ki ji koristijo, pristnih ljubečih, iskrenih odnosov, ki so sami sebi namen, pa ni zmožna vzpostaviti ali vzdrževati. Čeprav trdi da nas ima rada, tega ni zmožna čutiti niti pokazati. Zanjo je najhuje, če se na njene provokacije ne odzovemo z željenim odzivom (tj. čustvenim), saj tako izgubi nadzor in hkrati lažen občutek varnosti, ki ji ga ta daje.

Ključna značilnost je, da so obrambni mehanizmi s katerimi ščiti svoj ranjeni jaz, tako močni, da ni zmožna niti prepoznati le-teh, še manj priznati. Sprememba pa je možna le, če te mehanizme ozavesti in ozdravi rane iz otroštva, ki te mehanizme poganjajo.

Ko prepoznamo da smo se zapletli v takšen odnos, kar je včasih lahko zelo težko in boleče, saj je ta oseba lahko tudi naša mama/oče, partner, otrok, prijatelj…, je potrebno:

– razumeti, da osebe ne moremo spremeniti in sprejeti, da od nje ne bomo nikoli dobili potrditve, strinjanja ali opravičila

– spremeniti svoje odzive in vedenje, ter s tem nehati sodelovati v drami in lažeh, ki jih ustvarja

– postaviti meje v odnosu in se oddaljiti na zdravo razdaljo, da zaščitimo sebe

– pozdraviti rane in izkrivljeno sliko o sebi, ki je nastala v odnosu (da smo vsega krivi, da nič ne naredimo dovolj dobro, da smo slabi, da smo manjvredni, manj sposobni…).

Še bolj kot prepoznavanje drugih, je pomembno, da smo iskreni do sebe in  pogledamo vase, kje kakšnega od znakov NOM prepoznamo pri sebi, saj s tem ko prepoznamo, dobimo odgovornost in moč da to spremenimo. Spremembe se vedno začnejo v nas.