fbpx
Psihoterapevtske vsebine

Osebnostna rast

Raje kot o rasti, govorimo o razvoju, saj nas lahko hitro napačno zavede misel, da smo “nekoga prerasli” ali da smo od “nekoga višji”. Zaradi svoje različnosti se enostavno ne moremo primerjati in postavljati na lestvico, niti takšno početje ni bistveno, še manj smiselno.
Osebnostni razvoj je skoraj nujen proces, ki nam omogoči prilagajanje na nove situacije, ohranjanje in vzpostavljanje kvalitetnih medosebnih odnosov, iskanje smisla in bistva življenja, izpopolnjevanje notranje praznine, zdravljenje ran preteklosti in krepitev samopodobe.

Osebnostni razvoj je pot spoznavanja sebe. Zavedanja kaj čutim, kaj mislim, kako doživljam sebe, druge in okolico. Je pot do svobode. Ko se zavemo, da lahko v vsakem trenutku svobodno izbiramo in se odločamo zase, je kot bi dobili krila da poletimo. Z “delom na sebi” se osvobodimo bremen in vzorcev, ki nam ne koristijo, osvobodimo se neprijetnih čustev in občutkov, s tem pa naredimo prostor za več prijetnih; občutke ljubljenosti, ugodja in topline.

Pot osebnostnega razvoja je naporna, vendar vedno znova prinese olajšanje in lažjo pot naprej. Zares naporno je hoditi s polnim nahrbtnikom stare nekoristne prtljage, brez da bi vsaj nekaj tega poskušali odvreči in zadihati. Zato kar pogumno, saj ne morete ničesar izgubiti, lahko vam je le lažje.

“Ko misliš da si dosegel razsvetljenje, idi domov in preživi vikend s svojo družino.”

~ Ram Dass