fbpx
Psihoterapevtske vsebine

Travme in družinska bremena

Travma je čustveno zelo intenzivna neprijetna izkušnja, ki je zaradi intenzivnosti ne moremo predelati. Doživeta izkušnja se shrani v vsako celico našega telesa in se lahko v nas vzbudi, če naše telo dražljaj iz okolja (napačno) interpretira kot grožnjo pretekle travme. Rana nastala zaradi travmatične izkušnje nas tako spremlja v vsakdanjem življenju, dokler se z njo ponovno ne soočimo in jo zacelimo.

Na primer. v osebi, ki je v preteklosti doživela obdobje vojne, bo lahko ob glasnem zvoku, ki spominja na streljanje (pok petarde) začutila enake občutke strahu, groze ipd. kot takrat, čeprav v tem trenutku njeno življenje ni ogroženo.

Fizično doživeta travma se je torej že končala, čustva in občutki pa so še vedno prisotni tukaj in zdaj in čakajo da jih sprostimo/izrazimo in s tem predelamo.

Psihoterapija pomaga priti do “korenine” travme in z njo povezanih občutkov, ter se z njimi soočiti in dati telesu novo izkušnjo s katero se nauči drugačnega odziva. Posebno uspešen je pri tem bonding psihoterapevtski pristop, saj z natančno dodelanim sosledjem terapevtskih metod, omogoči prav ta proces; korektivno izkušnjo, ki pozdravi telo, odnose, čustva in misli.
Družinski vzorci se preko DNK zapisa prenašajo iz roda v rod. Vzorci, ki slabo vplivajo na kvaliteto naših odnosov, doživljanja sebe, spoprijemanje z življenjskimi situacijami, oziroma so zaznamovali naše vedenje, mišljenje in čustvovanje, lahko spremenimo le z zavestno odločitvijo.
S psihoterapijo dobimo podporo, da odložimo podedovano prtljago naših prednikov, sprostimo strahove, zamere in bolečine, ki so nam bili predani z namenom da razrešimo, česar oni niso zmogli. Hkrati pa razbremenimo naše zanamce (otroke, vnuke). Ko prekinemo generacije trajajoče vzorce lahko zaživimo bolj svobodno, izpopolnjujoče, zdravo in srečno.